WILFRIED JAQUES   SITE

TORHOUT -  KROMMENHAAK

webmaster Wilfried Jaques

INDEXKM TORHOUTNIEUWSTORHOUTWIJKKERMISCONTACTLINKSGASTENBOEKARCHIEF

WELKOM  BEZOEKERS !
 
 
 
WIJKKERMIS
 
 
Ik ben ongeveer 40 jaar bestuurslid geweest van de wijkfeesten op de Krommenhaak. Vroeger hadden we een Orde: De Orde van de Sparappel.  Jaarlijks was er dan ook een Sparappelbal en een verkiezing van een Sparappelprinses. Sommige jaren was er ook een wielerwedstrijd.  Hierbij  foto's van de feestelijkheden.
 
In de jaren 50 was er een stoet en een verkiezing van een wijkburgemeester wat jaarlijks een grote massa lokte. Hieronder enkele foto's.
 
 
 

           

           

 
Hieronder de foto's van het toenmalig bestuur en de genodigden op het Sparappelbal.
 

 

   
 
Foto's wielerwedstrijden.
 

 
 
Foto's van het jaarlijks koffiebal.
 

 

 
 
Titel koninklijk
 
 
Ontstaan  Wijkkermis
 
In het jaar 1926 is krommmenhaak kermis ontstaan, een van de koptrekkers was Gaston Jaques.In het begin kwam de kermis hoofdzakelijk neer op volksspelen, kinderen konden deelnemen aan zaklopen,valiezenkoers,mastklimmen,appeltje-knap,fakkeltochten en het spektakulaire blazengevecht. daarbij werden varkensblazen opgepompt en in natte waterverf gedrenkt.De tegenstrevers moesten elkaar proberen met de blaas op het hoofd te slaan. Bleef er verf aan je wangen hangen ,dan was je verloren.Later werden de kermissen met nieuwe aktiviteiten aangevuld,zoals een wielerwedstrijd. Bij die vélokoersen reden de renners een bepaald trajekt, draaiden rond een ton en legden vervolgens de terugweg af.

Jarenlang werden er ter gelegenheid van de kermis stoeten georganiseerd. Voor de allereerste was de kledij van zijde papier gemaakt,het was nog niet de tijd van de geperfektioneerde kostumering.Maar de goede sfeer was er en er kwam veel volk naar kijken.

Er werden ook verkiezingen georganizeerd voor het wijkburgemeersterschap,de eerste verkiezing werd een harde tweestrijd tussen Artuur Velle en zijn vader Isidoor.op het nippertje won Tuur het pleit en is hij later steeds opnieuw verkozen geweest.

Ooit heeft Artuur Vercruysse zelfs een beeld van Artuur Velle gemaakt.Daarvoor duwde men de wijkburgemeester met zijn gezicht in de klei en hij stikte bijna,later is Artuur naar wallonie gaan wonen. Maar kwam ieder jaar terug voor de kermis, Artuur werd toen afgehaald aan het station,met paard en kar.Tijdens de oorlog is er drie jaar wel geen wijkenkermis geweest en in 1958 ook niet voor het heraanleggen van de baan in beton.Enkele jaren geleden werdt de ruddervoordestraat terug heraangelegd in asvalt gelukkig kon de kermis op het nippertje doorgaan door het waakzaam oog van de voorzitter.

Ooit heeft de Krommenhaak reuzen gehad, met name Carolus Crommenhaeck en Udoxie Nachtergaele.Ze werden uiteindelijk naar de wijk Don Bosco 'ontvoerd' waar ze op de brandstapel gesneuveld zijn.

Destijds bestond er ook een kabaretgroepje dat de feestelijkheden opluisterde en de naam "Die Bandero's ".Mannen als Roger Spegelaere, Jules Devolder, Andere Demarest en Roger Maes maakten er deel van uit."

Vele jaren was Rene Haesaert voorzitter van het komitee,later opgevolgt door Maurits Verhelst,nog later door Georges Willaert, Maria Debruyne en opgevolgt door Pol Vanden Bussche tot heden.

Het sekretariaat was in handen van Stany Deslypere,René Delange en in 1950 van August Jaques tot na de kermis 2001 zijde een halve eeuw, en werd overgenomen door Dirk Vandeper.In 2005 opgevolgd door Van Eessen Marc , januari 2008 opgevolgd door Rik Moenaert.

In 1963 werd de" Orde van de Sparappel" opgericht. Verdienstelijke bestuursleden en medewerkers werden in de orde opgenomen. Er werden ook Miss verkiezingen gehouden.Miss Sparappel werd gekozen op het bal uit de wijkgenoten.

1982 Voor de eerste maal Wandeltocht-1986 1ste Rommelmarkt met 35 kramen ,op heden bijna 500 standhouders-1990 Diamanten jubileum 60 jaar kermis-1995 Briljant voor de Krommenhaak (65jaar)-2000 Platina 70jaar Krommenhaak- 2005 75 jaar Wijkenkermis Krommenhaak.

 

 
 
 
 

INDEX

no-rightclick